Duitsland wil vanaf 2016 op alle wegen een tolheffing invoeren. Nederlanders die naar Duitsland willen moeten daarvoor een tolvignet kopen. Een tolvignet gaat van enkele tientjes voor een korte periode tot maximaal 150 euro per jaar kosten. De plannen van de Duitse Minister Alexander Dobrindt stuit op veel weerstand. De ANWB en de Minister van Infrastructuur (Melanie Schultz van Haegen) hebben al bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde tolheffing.
Ook in Duitsland zelf is de voorgenomen tolheffing zeker niet positief ontvangen. De Duitse Kamer van Koophandels (IHK Industrie und HandelsKammer) hebben flinke kritiek geuit op de voorgenomen tolheffing wat volgens hen regelrecht tegen de Europese idee van het vrije verkeer van personen en goederen indruist. Duitse winkeliers in de grensregio vrezen zelfs een omzetdaling. Veel Nederlanders die in de grensregio wonen doen al jaren de boodschappen in Duitsland. Dagblad “der Westen” meldt dat bepaalde winkels soms wel 50% van alle klanten uit Nederland komen. Men verwacht gemiddeld een omzetdaling van ongeveer 10%.
Veel winkeliers gaan ervan uit dat door de invoering van tol de Nederlanders niet meer de grens over zal gaan. De laatste jaren is het bezoek van Nederlanders aan Duitsland sterk toegenomen; veel Nederlanders gaan naar Duitsland vooral om er te winkelen. Men gaat over het algemeen niet alleen voor de scherpe prijs, ook de kwaliteit van de producten en de uitstekende service worden genoemd als reden om in Duitsland te gaan winkelen. Ook zal het toerisme zal er onder lijden zoals het attractiepark Wunderland en de dierentuin in Nordhorn, die beiden veel Nederlandse bezoekers trekken.
Sommige winkeliers denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Volgens een pomphouder in Kranenburg zal het allemaal niet zo’n vaart lopen. De Nederlander zal snel een rekensom maken en tot de conclusie komen dat een tolvignet al in enkele tankbeurten terugverdient is, zo verklaarde de Kranenburgse pomphouder in het blad Der Westen